top of page

Eğitim : Öğretim Teknolojilerinin Öğrenme Ortamlarında Kullanılması

eğitim_teknolojileri.jpg

Öğretim teknolojilerinin öğrenme ortamlarında kullanılmasının öğrenci ve öğretmen açısından yararları ve sakıncaları nelerdir?

Bilgi ve teknolojide hızlı bir değişim ve gelişimin yaşandığı bu çağda, toplumlar bilgi toplumu olma yolunda birbiriyle yarış halindedirler. Bu da toplumu ve o toplumdaki bireyleri teknolojiyi öğrenmeye, kullanmaya, uygulamaya ve üretmeye yöneltmektedir. Toplumun gereksinim duyduğu nitelikte bireyler yetiştirmenin en etkili yollarından biri de teknolojinin eğitimle bütünleştirmektir. Günümüzde teknoloji, öğrenme ortamlarında kullanılan araçlardan biridir. Bu yazımızda, öğretim teknolojilerinin öğrenme ortamlarındalarında kullanılmasının yararları ve sakıncalarına öğretmenler ve öğrenciler açısından bakacağız.

Öğretim teknolojilerinin öğrenme ortamlarında kullanılmasıyla beraber, öğretmenlerin taşımaları gereken nitelikler de değişiklikler görülmüştür. Öncelikle, bilginin öğrenciye aktarımında, öğretmen merkezli öğretim biçimi yerini öğrenci merkezli öğrenim biçimine bırakmıştır. Öğretmenler, konuları öğrenciye aktarırken onlara kılavuzluk eden, yol gösteren eğitimciler haline gelmişlerdir. Kılavuzluk edebilmeleri için öğretmenlerin, iletişim teknoloji araçlarını iyi kullanabilmesi, eğitim teknolojileri ile kendi alandaki bilgilerini bütünleştirmesi ve var olan teknolojileri öğretme süreçlerinde kullanabilme yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir. Yeterli deneyime ve yeterliliğe sahip olmayan öğretmenler, sınıf içinde teknolojik araçların kurulmasında, çalıştırılmasında ve dersin verimli bir şekilde işlenmesinde sorunlar yaşayacaktır. Öte yandan, öğretim teknolojilerine hakim olan öğretmenler için öğretmek daha keyifli hale gelecek, dersler daha eğlenceli hale gelecek, hedeflenen davranış ve bilginin öğrenciye aktarılmasında değişik materyallerin kullanılması esnekliğini arttıracak, çoklu öğrenme ortamı sağlanacağından daha fazla öğrenciye ulaşılacaktır. Öğretmenin ders anlatmak için harcayacağı zaman önemli ölçüde azalacak, zamandan tasarruf sağlanacaktır.

Öğretmenin, ders saati boyunca öğrencilerin takibini ve öğrenim teknolojilerini etkili kullanmasını dikkatle takip etmesi gerekmektedir.

Öğretim teknolojilerinin kullanılmasının, öğrenciler açısından birçok yararı söz konusudur. Öncelikle, öğrencilerin uzun süreli derse odaklanmasını, öğrenmeye daha açık olmasını, etkili ve kalıcı öğrenmeyi geliştirmesini sağlayacaktır. Öğretmenin kılavuzluğunda doğru bilgiye nasıl ulaşacağını bulan öğrenci, aktif bir rol üstlenmesinden ötürü, kendi kendine bir şeyler başarmanın hazzını yaşayacak, buna bağlı olarak özgüveni yüksek, üretken ve yaratıcı bireyler yetişecektir. Farklı öğrenme stillerinin içinden kendine uygun olanını bulan öğrenci, öğrenebildiğini göreceğinden ötürü öğrenmeye karşı merakı daha da artacaktır.

Öğretim teknolojilerinin öğrenme ortamlarında kullanılmasının öğrenci açısından birçok yararı söz konusuyken göz ardı edilmemesi gereken bir takım hususların da altını çizmekte yarar vardır. Öncelikle öğrenim teknolojilerinin kullanımı öğrencilerin eğitim seviyelerine göre düzenlenmelidir. Daha küçük sınıflarda öncelikle öğrencilere okur-yazarlık verilmelidir. Aksi takdirde, öğrenci bilgisayar okur- yazarlığını arttırırken, el yazısı kullanımının azalması söz konusu olabilir. Ayrıca öğrenme teknolojilerinin öğrenme ortamlarında kullanımı öğrencilerin birbirleriyle ya da öğretmenle kuracakları diyaloğu zayıflatabilir.

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında öğrenim teknolojilerinin öğrenme ortamlarında kullanımının yararları ve sakıncaları öğretmen ve öğrenci açısından ele alınmıştır. Yararlarının hem öğretmen hem de öğrenci açısından sakıncalarınla karşılaştırıldığında yararlarının sakıncalarından daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Sakıncalarını minimuma indirmek için öğrenme teknolojilerini uygulayan öğretmenlerin yeterli bilgiye, bu bilgiyi uygulayabilecek yeterliliğe sahip olmalarının verimli bir öğrenim için zorunluluk olduğunu ortaya koymuştur.


Öne Çıkan Yazılar
Öne Çıkan Yazılar
bottom of page